Obsypunka, pyrczok i szagówki, czyli specjalności kulinarne gminy Ślesin i Skulsk, królowały podczas VII Festiwalu Kuchni Ochweśnickiej, który odbył się w Agroskansenie Leśna Polana w Ślesinie. Kultura ochweśnicka to dziś sztandarowy produkt tego regionu – zarówno charakterystyczna gwara, jak i kuchnia dawnych ślesinian są świetnym sposobem na przyciągnięcie turystów.
VII Festiwal Kuchni Ochweśnickiej otworzył rejs statkiem „Rusałka” po wodach jezior Ślesińskiego, Czarnego i Gopło. Krótki postój w Kruszwicy pozwolił na zwiedzenie słynnej Mysiej Wieży. Po rejsie porządnie już wygłodniali uczestnicy imprezy dotarli do Agroskansenu Leśna Polana w Ślesinie. W czasie Fetiwalu nie zabrakło tradycyjnych regionalnych przysmaków, które przygotowały m.in. członkinie kół gospodyń wiejskich z Półwioska Starego, Mikorzyna, Honoratki oraz pracownicy Agroskansenu Leśna Polana.
Festiwalowi tradycyjnie już towarzyszył konkurs na najlepsze danie kuchni ochweśnickiej. O Wielkie Wiesło Ochweśnickie walczyło siedem zespołów.
Przebieg Festiwalu Kuchni Ochweśnickiej można było na bieżąco śledzić w ramach letniej redakcji Radia Konin (kliknij) i Lokalnej Organizacji Turystycznej „Marina”.
![]() |
![]() |
tekst i zdjęcia: LOT „Marina”